De Wereld Beweegt….

Weer schuift er een plaatje van een prachtige zelfgemaakte taart voorbij. De ‘likes’ lopen snel op. Eén van de commentaren op de Facebook-post luidt “Tijd voor een carrièreswitch?”. Daarmee raakt het de kern van deze continu in beweging zijnde wereld. Een wereld waarin persoonlijke ambachten meer vorm krijgen, belangrijker worden.
Steeds meer mensen gaan aan de slag met hun eigen kwaliteiten, talenten, hun eigen persoonlijke ambacht. Met als logisch gevolg dat coachingsbureaus als paddenstoelen uit grond schieten. Persoonlijke ambachten gaan steeds meer hun plek opeisen. In een andere vorm dan we wellicht tot nu toe gewend zijn, dus niet als bakker om de hoek. Er zijn talloze voorbeelden van kleine zelfstandige ondernemers die gebruik maken van de eigen vrienden- en kennissenkring om daarna via goede mond-tot-mond reclame hun markt steeds wat te vergroten. ‘Soep! Met brood’ is een begrip in Eindhoven en een mooi voorbeeld van zo’n nieuwe invulling van een persoonlijk (en lokaal) ambacht. Marleen van ‘Soep! Met brood’ doet wat ze leuk vindt en wat ze goed kan, soep maken en dit lokaal verkopen. ‘Dewi’s taartjes’ past in datzelfde plaatje. Ander ambacht, ander netwerk, maar bij beiden zijn het persoonlijke contact en de nabijheid essentieel. Een vergelijking met de inrichting van de samenleving in vorige eeuwen, zoals de plaatselijke bakker, de slager om de hoek, de kleermaker en de kruidenier in het dorp, is makkelijk gemaakt. De bakker om de hoek vindt trouwens zijn weg ook weer in de huidige maatschappij. Een oud ambacht dat in een modern jasje terugkeert, zoals Stadsbakkerij Broodt.

De inrichting van de samenleving heeft in de loop der tijd verschillende metamorfoses ondergaan. Dat is een natuurlijke beweging. Van lokale ondernemingen, naar regionaal, nationaal en uiteindelijk internationaal. Er kwamen supermarkten, kledingwinkels, drogisterijen met een regionale functie. De veranderende wereld zorgde telkens voor nieuwe samenwerkingsbanden, nationale en internationale handel en uitwisseling van kennis. Bij zulke processen zijn er altijd tegenbewegingen, en zo ontstonden de laatste tientallen jaren ook trends die weer terug gingen naar regionaal of zelfs lokaal. Deze worden wellicht versterkt door de crisis. Deze trend kan gevangen worden onder de noemer van de ‘Slow’-beweging, die gekenmerkt wordt door het bewust omgaan met de natuur, mensen , producten en diensten. Mensen zijn op zoek naar authenticiteit, eerlijke en duurzame producten en diensten. Biologische boeren en tuinders krijgen met initiatieven als ‘Klein Gemaakt’ en ‘Rechtstreex’ de kans om hun eerlijke, duurzame, biologische producten regionaal af te zetten. Dat past volledig in het gedachtegoed van Slow. Bij de opkomst van de persoonlijke ambachten draait het echter niet alleen om voedselwaren, maar juist ook om diensten. Het schrijven van teksten, hulp bij financiële zaken, bouwen van websites, coaching en andere dienstverlening gebeurt steeds vaker vanuit kleine ondernemingen, zzp-ers en lokale samenwerkingsverbanden, die elkaar opzoeken in werkomgevingen als Seats2Meet.

Alle veranderingen in de wereld hangen natuurlijk ook samen met de opkomst van het world wide web. Internet en alle vormen van social media spelen weer een heel andere rol om kennis (over ambachten) en zelfs goederen uit te wisselen. Kennis is openbaar en wordt veelvuldig gedeeld. Wat zijn de handigste schoonmaaktips? Hoe plak je je fietsband? Hoe maak je jezelf op? Hoe timmer ik een stoel? Wie heeft er een jas voor mij? Wie wil dit boek hebben? Je kunt het niet zo gek bedenken of via YouTube, Pinterest, Marktplaats en Facebook kun je het antwoord op je vraag vinden, compleet met filmpjes of verduidelijkende plaatjes. Mocht je het antwoord niet kunnen vinden, dan gooi je je vraag op Twitter.

Stel op Facebook de vraag wie er ervaring heeft met het opstarten van een onderneming vanuit een uitkering. En er komen gegarandeerd reacties van bekenden en onbekenden, variërend van tips voor boeken, mogelijke contacten en vooral veel bemoedigende woorden. Voor mij een teken dat ik mijn droom om voor mezelf te beginnen, kan gaan waarmaken.
Mijn wereld beweegt!

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s