Wasdag

20140922_131357

Terwijl ik boven op zolder de droge was van het droogrek sta af te halen, hoor ik in de badkamer de wasmachine tekeer gaan. Het centrifugeren is begonnen. Alles wat op de wasmachine staat, trilt mee. Het doet me denken aan vroeger. We hadden thuis een losse centrifuge. Er moest een bakje onder staan om het water op te vangen. Op het moment dat de centrifuge op zijn hardst ging, moest je hem vasthouden, om ervoor te zorgen dat hij niet door de garage ging dansen.

20140922_13131220140922_131416

De was, terugkerend ritueel, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Met liefde stop ik de wasmachine vol en zet hem aan. Met liefde hang ik alles op, volgens een vast patroon. Eerst uitslaan, dan netjes en recht op het rek. In het studentenhuis waar ik woonde, hing de was in het trapgat. De handdoeken trok ik altijd nog even recht als ik naar beneden liep. Was netjes ophangen, heb ik altijd volgehouden. Overhemden, jassen en jurkjes van de kinderen hang ik netjes op een hangertje, zodat ze zonder vouwen drogen. Ik heb namelijk een hekel aan het opruimen van de schone was. Het vouwen kan nog wel meditatief werken, maar het terug in de kasten leggen wekt een bepaalde aversie op. Soms staat de gevouwen was nog een paar dagen op de studeerkamer te wachten om terug te keren naar de kast. Toch is er niks zo fijn als een lege wasmand, een leeg droogrek en opgeruimde kleren.

Jammer dat die toestand altijd van korte duur is.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Wasdag

  1. Cas says:

    Zeg Anneke, krijgen die kledingstukken geen vouwen wanneer je ze zonder wasknijpers over de waslijn hangt? Er is een handvol dingen blijven hangen nu ik het huis voor me alleen heb. Een van die dingen is het gebruik van wasknijpers om te voorkomen dat zo’n horizontale streep over mijn buik loopt bij een schoon shirt. En dat hoort niet. Want horizontale strepen kleden niet lekker af. Dan maar in de lengte over de waslijn. Zonder wasknijpers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s