Mijn schoonmaakmevrouwtje

Jarenlang kwam ik 1x in de 2 weken bij haar thuis. Om schoon te maken, als Alpha-hulp. De wc’s niet, dat deed ze zelf. Ik ging wel met de stofzuiger door het 2 verdiepingen tellende en volle huis. Sommige kamers mocht – of moest- ik overslaan. Hun slaapkamer bijvoorbeeld en later ook de kamer van haar man, toen ze naast steeds apartere levens ook aparte kamers hadden.

Tijdens de koffie praatten we. Onder het genot van een warme stroopwafel of appeltaartje van de Albert Heijn. We praatten over alles. Over de klassieke concerten die ze had bezocht. Over het nieuws,  mijn studie.  De problematische relatie van haar enige dochter. De problematische relatie die ik op dat moment had. Haar kleinzoon met gebruiksaanwijzing. Haar man die verbitterd was na zijn ontslag en sindsdien zijn dagen in het Fries mopperend en puzzelend vulde. Mijn familie, haar verleden. Haar oorlogsherinneringen.

Het schoonmaakwerk was ooit begonnen als bijbaantje tijdens mijn studie. Ik deed het graag. Alle ouderen waren allemaal blij me te zien en ik hoorde de mooiste verhalen. Sommige verhalen wel tien keer, maar dat deed niks aan de schoonheid af.

Bij haar ben ik langer gebleven. Zelfs toen ik al een parttime baan had. We hadden een klik, een vertrouwensband. Vriendschap zelfs. Ze was bij mijn afstuderen en als ik ooit getrouwd zou zijn, was zij zeker uitgenodigd.

Sinds kerst dwaalt ze weer door mijn hoofd. Jarenlang stuurde ik trouw kaartjes naar mijn schoonmaakmevrouwtje. Ik kende haar vergeetachtigheid en schreef in elke kaart mijn adres en telefoonnummer. Ze zal het niet meer meekrijgen. Ze weet hoogstwaarschijnlijk niet meer wie ik ben. Haar dochter meldt in de kerstkaart dat ze in een verzorgingshuis is opgenomen met Parkinson. Ik kan alleen maar hopen dat ze daar haar fijnste herinneringen herbeleeft. En misschien, heel misschien, maak ik in haar belevingswereld daar ook nog wel eens schoon. En drinken we koffie met een stukje appeltaart.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s