Vakantiedromen

vakantiedromen

De auto maakt weer een bocht en klimt verder omhoog. Rustig aan. Ik kijk naar de voorbijschuivende bossen. De zon schijnt door de blaadjes en zorgt voor sprookjesachtig groen licht. Achter elke boom vermoed ik een beekje, een aanlokkelijk stukje mos, een elfje of een kabouter. Het brengt me weer terug naar de zomervakanties van mijn kinderjaren. De vakanties die we, met de vouwwagen, doorbrachten in Frankrijk. Vanaf de achterbank genoot ik van de sprookjesachtige uitzichten, de feeërieke bossen, beekjes en rotspartijen. Mijn fantasie sloeg op hol en ik zág de kabouters en elfjes.

Nu zit ik niet meer op de achterbank, maar voorin. Met onze eigen drie kinderen op de achterbank, vouwwagen aan de trekhaak. De auto redt het net. Manlief achter het stuur, ik met een koeltas, met net te weinig ruimte om echt comfortabel te zitten. Maar ik geniet. En met elke bocht stijgt mijn respect voor mijn ouders (en schoonouders) die dit ondernamen vóór het digitale tijdperk. Vouwwagen, drie kinderen, maar zonder tomtom, zonder digitale recensies over campings. Zonder tablet met spelletjes.

Wij kregen vroeger per kind een nieuwe Suske en Wiske om ons rustig te houden tijdens de rit naar de vakantiebestemming. Mijn leesvaardigheid was, als jongste thuis, in de beginjaren nog niet zo ontwikkeld, wat betekende dat ik in sneltempo mijn Suske en Wiske al uit had. Hoe vaak heb ik mijn broer niet vervloekt als hij dan expres nog langzamer ging lezen. En ik dus gedwongen was om naar buiten te staren, of te gaan zeuren, ook niet onwaarschijnlijk als ik nu naar mijn eigen kinderen kijk.

Maar wat een genot om weken achter elkaar samen te zijn. De kinderen die zich vol enthousiasme werpen op de speeltuin, het dammetjes bouwen in de rivier en die, net als wij vroeger, toch in een zeur-stand gaan staan als er ‘gewandeld’ moet worden. Het vooruitzicht om de komende jaren de vouwwagen achter de auto te hangen en op zoek te gaan naar nieuwe plekken bezorgt me nu al een fijn gevoel.

Ook al moeten al die tientallen haringen in de grond geslagen worden in de brandende zon.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Vakantiedromen

  1. Marijke van heesch says:

    Lieve Anneke, heel leuk om te lezen. Ik blijf graag al jouw verhaaltjes lezen😀😉☺️. Dikke knuffel van mij. Ik heb het weekend genoten van jullie drie prachtige meiden.liefs voor alle vijf, tante Marijke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s